Ugljikohidrati

Datum: 17.02.2010

 

Ugljikohidrati; glavni su izvor energije u tijelu. Škrob i šećer glavne su vrste ugljikohidrata. Razlažu se tijekom probave u glukozu, poznatu kao krvni šećer koji opskrbljuje energijom mozak i središnji živčani sustav. Da se bjelančevine koje su prijeko potrebne za izgradnju tijela ne bi trošile za energiju nego za obnovu, naša svakodnevna prehrana mora sadržavati ugljikohidrate.
60% dnevnog unošenja energije trebalo bi pokrivati ugljikohidratima. Pripremljena bez puno začina i masti. Jedete li previše ugljikohidrata, više nego li se može pretvoriti u glukozu i glikogen ( koji je pohranjen u jetri i mišićima) rezultat je debljina. Kada tijelu treba više energije, mast se pretvara u glukozu i gubite na težini. Nisu svi ugljikohidrati isti pa je potrebno pripaziti na njihov odabir.
 
SAVJETI ZA OPTIMALNU PREHRANU:
 
1. smanjite unošenje masnoća, koristiti valjana kvalitetna hladno prešana ulja, ( maslinovo, kukuruzno, sojino ),
 
2. dovoljno ( ni previše ni premalo ) koristite kvalitetne bjelančevine po mogućnosti bijelo meso i minimum 2x tjedno ribu,
 
3. potrebu za energijom treba nadoknaditi uglavnom ugljikohidratima,
 
4. jelo treba rasporediti na više manjih obroka, uzeti tijekom dana, ako je ikako moguće, 5-6 obroka,
 
5. dnevno je potrebno popiti minimum 2 litre tekućine,
 
6. osigurati dnevno potreban unos vitamina i minerala.
 
SMANJITI UNOS NAMIRNICA
 
- rafinirani bijeli šećer,
 
-slatkiši, bomboni i kolači,
 
-  čips, pereci i slične grickalice,
 
- tjestenina od bijelog brašna,
 
- instant riža,
 
- krumpir,
 
- gazirana pića.
 
POVEĆATI UNOS NAMIRNICA
 
- tjestenina o integralnog brašna,
 
- mahunarke,
- voće i povrće sa mnogo vlakana,
 
- proizvodi od soje,
 
- integralni kruh,
 
- zobena kaša i mekinje
Prof. Ivica Androić