Prvenstvo Hrvatske u plivanju, Split - 27. do 30. 03. 2014.

Prvenstvo Hrvatske u plivanju, Split - 27. do 30. 03. 2014.
Datum: 31.03.2014

SPLIT: Ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske u plivanju i PH za dobne skupine održano je u Splitu na bazenima Poljud od 27. do 30. ožujka 2014. godine. Organizator natjecanja je Hrvatski plivački savez i Plivački klub Mornar. Natjecanje je održano na 50 metarskom bazenu uz sudjelovanje 512 plivačica i plivača iz 33 ponajbolja Hrvatska plivačka kluba. Pod stručnim ravnanjem sportskog direktora prof. Ivice Androića PK Olimp Terme Tuhelj nastupio je sa 6 natjecatelja, 3 plivačice i 3 plivača, od toga dvije najmlađe plivačice po prvi puta na državnom natjecanju. Ponajbolje plivačice i plivači iz kategorija kadeta, mlađih juniora, juniora, mlađih seniora i seniora, koji su putem regionalnih natjecanja i natjecanja tijekom sezone isplivali potrebne norme koje je odredio Hrvatski plivački savez, borili su se za naslove državnih prvaka u osamnaest pojedinačnih i tri štafetne discipline. Natjecateljski program obuhvatio je jutarnje kvalifikacije i poslijepodnevna (A), (B) i (C) finala. Kadetski dio programa plivao se za državne medalje u jutarnjim kvalifikacijama jer su sve kadetske grupe bile finalne. Vidjeli smo odlično plivanje i sve ponajbolje hrvatske plivačice i plivače koji su se borili osim za titulu hrvatskog prvaka i za dosezanje norme i nastup na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Berlinu (Njemačka) i Europskom juniorskom prvenstvu u Dordrechtu (Nizozemska). Plivači PK Olimp Terme Tuhelj osvojili su ukupno 16 medalja, od toga 7 zlatnih, 5 srebrnih i 4 brončane.

Naša najbolja plivačica, Jana Vranić kao mlađi junior postala je državna prvakinja u disciplinama 50, 100, 400 i 800 slobodno i doprvakinja na 100 leptir. Medalje je osvojila i u starijim dobnim kategorijama, pa je tako i državna prvakinja u juniorima i mlađim seniorima na 800 slobodno i juniorima na 400 slobodno, te doprvakinja u juniorima na 100 leptir. Karlo Iljaš je u kadetima postao doprvak Hrvatske na 800 slobodno osvojivši srebrnu medalju u kadetima. 

Prvog dana prvenstva u četvrtak popodne plivale su se takozvane duge discipline 800 i 1500 metara slobodno. Jana Vranić je u disciplini 800 slobodno postala državna prvakinja u mlađe juniorskoj, juniorskoj i mlađe seniorskoj konkurenciji. U općoj odosno apsolutnoj kategoriji osvojila je brončanu medalju. Karlo Iljaš je na 800 slobodno postao doprvak Hrvatske u kadetima i osvojio srebrno odličje. Od vrijednih rezultata potrebno je istaknuti i 9. mjesto Filipa Husnjaka u juniorskoj konkurenciji na 1500 slobodno  i 11. mjesto u Hrvatskoj najmlađe sudionice natjecanja Tese Novak u kadetskoj konkurenciji  na 800 slobodno.

Drugog dana prvenstva u jutarnjim kvalifikacijama, Jana Vranić u dvije discipline, Filip Husnjak i Lovro Škurina osigurali su popodnevne finalne utke. Jana Vranić je u disciplini 400 slobodno postala državnom prvakinjom u mlađim juniorima i juniorima, doprvakinja je postala u mlađim seniorima i treća u općoj kategoriji. Na 100 leptir postala je doprvakinjom Hrvatske u mlađim juniorima i juniorima. Od vrijednih rezultata potrebno je spomenuti da je Filip Husnjak na 400 slobodno u kategoriji juniora postao 9. plivač u Hrvatskoj, a Lovro Škurina kao mlađi junior 12. plivač na 100 leptir. Karlo Iljaš osvojio je 5. mjesto u kadetima, a Tesa Novak  10. mjesto  oboje na 400 slobodno.

Trećeg dana prvenstva u jutarnjim kvalifikacijama, Jana Vranić i Lovro Škurina osigurali su popodnevne finalne utrke. Jana Vranić je u disciplini  50 slobodno postala državnom prvakinjom u mlađim juniorima, ujedno i brončana u juniorima. Lovro Škurina bio je nadomak bronci u mlađim juniorima na 200 leptir osvojivši 4. mjesto. Od vrijednih rezultata potrebno je istaknuti 6. mjesto u kadetima Karla Iljaša na 200 slobodno i dva 10. mjesta također u kadetima, Hane Sivec na 200 leptir i Tese Novak na 200 slobodno.

Četvrtog, zadnjeg dana u nedjelju popodnevno finale osigurala je Jana Vranić u dosciplini 100 slobodno i potom postala državnom prvakinjom u toj disciplini. U starijim kategorijama je doprvakinja u juniorima i brončana u mlađim seniorima. Od vrijednih rezultata potrebno je istaknuti 10. mjesto u kadetima Karla Iljaša na 200 prsno i 10. mjesto Tese Novak na 100 slobodno.

 

Na Prvenstvu Hrvatske nastupili su: Filip Husnjak, Lovro Škurina, Karlo Iljaš, Jana Vranić, Hana Sivec i Tesa Novak. Sportski direktor prof. Ivica Androić bio je zadovoljan sa otplivanim rezultatima svojih Olimpovaca.  Na ovom četverodnevnom natjecanju plivačice i plivači PK Olimp Terme Tuhelj promovirali su još jednom županiju i njem slogan „Bajka na dlanu“. Slijedi sedmodnevna stanka za sve plivačice i plivače PK Olimp Terme Tuhelj i potom nove pripreme za ljetni dio sezone.