Olimpovci su iz Zagreba donijeli 13 medalja i pehar za najvredniji rezultat

Olimpovci su iz Zagreba donijeli 13 medalja i pehar za najvredniji rezultat
Datum: 24.02.2014

 

Zagreb: Plivačice i plivači PK Olimp Terme Tuhelj sudjelovali su na dvodnevnom plivačkom natjecanju Žabac 2014. u Zagrebu koje je organizirao Hrvatski akademski plivački klub Mladost. Ovogodišnji 7. po redu miting za kadete i mlađe kadete na 50 metarskom velikom bazenu okupio je 309 plivačica i plivača iz 21 plivačkog kluba iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Održan je u subotu i nedjelju, 22. i 23. veljače 2014. godine.

Trenerski dvojac Ivica i Zvonimir Androić na natjecanje su poveli plivačice i plivače u godištu od 2000. do 2003. Nastupili su plivači; Karlo Iljaš, Jurica Obrež, Željko Filipović, Karlo Borovčak, Lovro Futivić, Manuel Jurak, Dorian Škurina i Vili Sivec i plivačice Lana Halapir, Hana Sivec i Tesa Novak.

Natjecanje se boduje i za HPS mini Grand Prix Hrvatska, a natjecatelji su bili podijeljeni u 3 kategorije. Kod plivačica najstarija kategorija (A) bila je rezervirana za 2002. godište, potom (B)  za 2003. i na kraju (C) kategorija za 2004. godište. Prve dvije su zatvorene što znači da u njima mogu plivati samo plivačice u tom godištu. Kod plivača je prva kategorija (A) bila za 2000 godište, druga (B) za 2001. godište i treća (C) za  2002. i 2003. godište. Prve dvije su također bile zatvorene. Prva tri natjecatelja u svakoj disciplini i kategoriji nagrađeni su medaljama, a peharima najbolji u zbiru bodova iz dvije discipline.

Plivači i plivačice plivačkog kluba Olimp Terme Tuhelj postigli su zapažene rezultate u svim kategorijama. Osvojeno je 13 odličja, 5 zlatnih, 4 srebrna i 4 brončana.

U najstarijoj kategoriji (A) među plivačima Karlo Iljaš osvojio je srebrno odličje na 800 slobodno, a nadomak postolju bio je i u disciplini 200 m prsno osvojivši 4. mjesto. U ukupnom plasmanu za mini HPS Grand Prix kao jedini Olimpovac osvojio je 8. mjesto i 2 boda.

Najmlađa Tesa Novak u kategoriji (C) bila je bez prave konkurencije i osvojila četiri zlatna odličja u disciplinama 100 i 200 m slobodno, 200 m mješovito i 400 m slobodno. Osvojila je i pehar organizatora za najvredniji rezultat u zbroju dva rezultata u svojoj  kategoriji.  

U mlađoj kategoriji (C)  Vili Sivec je osvojio zlato na 800 m slobodno, srebro na 200 m leptir i broncu na 100 m slobodno, te drugo vrijeme na 100 m leptir ali izvan konkurencije. Na 100 m slobodno je u stotinku sekunde plivao jednako sa godišnjakom iz PK Medveščak, Lukom Frketićem.

Među plivačicama u starijoj kategoriji (A) Lana Halapir osvojila je broncu na 200 m leptir i nakon dužeg vremena ponovo se popela na postolje u iznimno jakoj konkurenciji. 

Godinu dana mlađa u (B) kategoriji Hana Sivec osvojila je srebro na 200 m leptir i 400 m mješovito, te broncu na 800 m slobodno i 100 m leptir. Rezultat na 800 m slobodno trebao je biti i bolji obzirom da je plivala brže drugu polovicu dionice nego prvu i platila danak neiskustvu plivanja na duge pruge. 

Od ostalih rezultata vrijedi istaknuti da je Karlo Borovčak u (C) kategoriji osvojio 4. mjesto na 200 m leptir, a podosta je bilo i odličnih rezultata unutar deset najboljih u svojim kategorijama. Na kraju natjecanja u nedjelju plivačice i plivači počastili su se ručkom i zadovoljno otišli svojim kućama.