16 medalja i juniorski rekord sa Prvenstva Hrvatske u Zagrebu

16 medalja i juniorski rekord sa Prvenstva Hrvatske u Zagrebu
Datum: 03.08.2017

ZAGREB: Ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske u plivanju za dobne skupine održano je u Zagrebu od 29. srpnja do 1. kolovoza 2017. godine. Uspješan organizator bio je Hrvatski plivački savez, a prvenstvo je održano na olimpijskom 50 metarskom bazenu PVC Mladost. Nastupilo je 312 plivačica i plivača iz 30 hrvatskih plivačkih klubova. U iznimno jakoj domaćoj konkurenciji nastupilo je i 12 natjecatelja Plivačkog kluba Olimp Zabok. Pod ravnanjem sportskog direktora prof. Ivice Androića nastupile su plivačice; Jana Vranić (2000.), Magda Slovenec, Lana Halapir( 2002.), Lara Lončarić i Hana Sivec (obje 2003.) i Tesa Novak (2004.) godište i plivači Tin Bogdanić (1999.), Karlo Iljaš (2000.), Nikola Iveković (2001.), Lovro Futivić, David Benčić (oba 2002. ) i Vili Sivec (2003.).

Prema propozicijama organizatora na Prvenstvu Hrvatske nastupaju samo plivačice i plivači sa isplivanim kvalifikacijskim normama potrebnim za nastup. Plivački klub Olimp Zabok ostvario je odličan rezultat osvojivši ukupno 16 medalja, od toga 10 zlatnih i 6  srebrnih. Najbolji  pojedinac iz redova Olimpa bila je juniorka Jana Vranić sa osvojenih 10 zlatnih medalja i oborenim juniorskim rekordom Hrvatske u disciplini 100 metara slobodno s rezultatom 56,73 sekunde.

Prvog dana natjecanja na otvaranje Prvenstva Hrvatske u plivanju za dobne skupine posjetio nas je i dragi gost, zamjenik župana Krapinsko zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek koji je sa pažnjom pratio finalne utrke Olimpovih natjecatelja. U razgovoru i druženju sa plivačima nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima na prvenstvu već prvog dana natjecanja.  Jana Vranić osvojila je 4 zlatne medalje i to na 50 leptir i 200 slobodno u mlađe seniorskoj i juniorskoj kategoriji. Na 50 leptir pobijedila je s rezultatom 27,24 sekunde, a na 200 slobodno sa 2:05,44. Od ostalih vrijednih rezultata izdvajamo četiri natjecatelja Olimpa koji su se kvalificirali za popodnevna finala. Karlo Iljaš je na 1500 metara slobodno zauzeo peto mjesto.  Tesa Novak je plivala u B finalu na 200 slobodno i zauzela sedmo mjesto u mlađim juniorkama,  Magda Slovenec i Vili Sivec plivali su C finalne utrke na 200 slobodno.  Muško/ženska štafeta Olimpa na 4 x 100 mješovito u sastavu Tin Bogdanić, Lara Lončarić, Karlo Iljaš i Jana Vranić zauzela je deveto mjesto u juniorskoj konkurenciji. 

Drugog dana natjecanja Olimpovci su osvojili 6 medalja. Najviše ih je osvojila Jana Vranić, četiri medalje i to u disciplinama 50 slobodno sa vremenom 26,33 i 100 leptir sa 1:02,45 sekundi osvojivši zlata u mlađe seniorskoj i juniorskoj kategoriji. Karlo Iljaš postao je doprvak Hrvatske na 400 mješovito u mlađe seniorskoj i juniorskoj kategoriji. Tesa Novak je plivala u B finalu na 100 leptir i na kraju bila peta mlađe juniorka. Hana Sivec je plivala B finale na 100 leptir i bila ukupno 6 u mlađim juniorkama a u C finalu na 50 slobodno ukupno osma. Lana Halapir je plivala C finale na 100 leptir i na kraju bila deseta. Mlađe juniorska ženska štafeta Olimpa u sastavu Tesa Novak, Hana Sivec, Magda Slovenec i Lana Halapir na 4 x 200 slobodno osvojila je četvrto mjesto, a muška u sastavu Vili Sivec, Nikola Iveković, Lovro Futivić i David Benčić bila je osma. Juniorska ženska štafeta Olimpa u sastavu Jana Vranić, Hana Sivec, Tesa Novak i Magda Slovenec je na 4 x 200 slobodno također bila osma, a muška štafeta u sastavu Vili Sivec, Tin Bogdanić, Nikola Iveković i Karlo Iljaš šesta.

Trećeg dana natjecanja u individualnim disciplinama Karlo Iljaš je plivao u A finalu discipline 200 leptir i zauzeo ukupno peto mjesto u juniorima, a na 800 slobodno je bio osmi.  Vili Sivec je u B finalu na 200 leptir u mlađim juniorima bio ukupno šesti, a Hana Sivec također u B finalu osma.  Lana Halapir plivala je C finale discipline 200 leptir, a Lara Lončarić također u C finalu na 100 prsno. Mlađe juniorska štafeta Olimpa na 4 x 100 slobodno u sastavu Tesa Novak, Hana Sivec, Magda Slovenec i Lana Halapir bila je sedma, a muška u sastavu Vili Sivec, Nikola Iveković, Lovro Futivić i David Benčić osma.

Zadnjeg dana natjecanja osvojene su četiri medalje. Jana Vranić je u kvalifikacijama u jutro otplivala novi juniorski rekord Hrvatske na 100 slobodno s rezultatom 56,95 i potom u A finalu popodne ponovo oborila rekord Hrvatske i osvojila zlatne medalje u mlađe seniorskoj i juniorskoj kategoriji s rezultatom 56,73 sekunde. Juniorska muško ženska štafeta Olimpa na 4 x 100 slobodno u sastavu Jana Vranić, Tin Bogdanić, Tesa Novak i Karlo Iljaš osvojila je srebrnu medalju. Mlađe juniorska muško ženska štafeta u sastavu Nikola Iveković, Hana Sivec, Vili Sivec i Lana Halapir bila je četvrta. U popodnevnom B finalu na 400 slobodno Tesa Novak osvojila je sedmo mjesto u mlađim juniorkama. C finala plivali su Karlo Iljaš, Tesa Novak, Vili Sivec, svi na 400 slobodno, Hana Sivec na 100 slobodno i Lara Lončarić na 200 prsno, te Tesa Novak na 100 slobodno.

Plivačice i plivači Olimpa iz Zaboka na primjeren su način i ovaj puta u Zagrebu promovirali svoju Krapinsko-zagorsku županiju i slogan Bajka na dlanu kao i grad Zabok.  Slijedi trotjedna stanka i pripreme za novu plivačku sezonu 2017/2018. u Šibeniku.